Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του καθηγητή στην Κρήτη. Ο καθηγητής ‘Ολιβερ Ράκχαμ κατέγραψε πρώτη φορά αυτό το αιωνόβιο δέντρο το 1982 και το έκανε διεθνώς γνωστό μέσα από το βιβλίο του «η Δημιουργία του Κρητικού τοπίου». 

Τη Δευτέρα 6 Αυγούστου, στη θέση Κουτσοπέτρου στον Ομαλό, τελέσθηκε εκδήλωση αφιέρωσης μιας μεγαλοπρεπούς, αιωνόβιας Αμπελιτσιάς προς τιμήν του καθηγητή Όλιβερ Ράκχαμ (1939-2015) και των 50 χρόνων από την πρώτη του επαφή με το Κρητικό Τοπίο. Η Αμπελιτσιά με λατινική ονομασία Zelkova abelicea είναι ένα ενδημικό δέντρο της Κρήτης (φύεται δηλαδή μόνο στην Κρήτη και πουθενά αλλού στον κόσμο), ενώ το συγκεκριμένο δέντρο που αφιερώθηκε στη μνήμη του καθηγητή, εκτιμάται ότι είναι πάνω από 700 χρόνων και θεωρείται ένα από τα πιο σπάνια δέντρα του κόσμου!

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν ο σύλλογος «Φίλοι του ‘Ολιβερ Ράκχαμ», ο Δήμος Πλατανιά, ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού  Σαμαριάς -Δυτικής Κρήτης , η Δ/νση Δασών Χανίων και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ). Στόχος της εκδήλωσης ήταν διττός. Αφενός ήταν η ανάδειξη αυτού του μοναδικού δέντρου που μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης φυσιολατρικού τουρισμού στην περιοχή και αφετέρου η αναγνώριση του έργου του καθηγητή, ιστορικού οικολόγου, βοτανικού και υπέρμαχου των αιωνόβιων δέντρων, συγγραφέα του βιβλίου «Η δημιουργία του Κρητικού Τοπίου» («The Making of the Cretan Landscape», Oliver Rackham και Jennifer Moody).

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή τα 50 χρόνια από την πρώτη επίσκεψη του καθηγητή στην Κρήτη. Ο καθηγητής ‘Ολιβερ Ράκχαμ κατέγραψε πρώτη φορά αυτό το αιωνόβιο δέντρο το 1982 και το έκανε διεθνώς γνωστό μέσα από το βιβλίο του «η Δημιουργία του Κρητικού τοπίου». Ο καθ. Ράκχαμ είναι διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνα του στο μεσογειακό τοπίο καθώς και για τη φράση του «Δέκα χιλιάδες δέντρα 100 ετών δεν υποκαθιστούν ένα δέντρο 500 ετών».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 40 άτομα, εκπρόσωποι επιστημονικών και μη φορέων καθώς και προσωπικοί φίλοι του καθηγητή. Οι συμμετέχοντες ανέβηκαν στην θέση Κουτσοπέτρο όπου τελέσθηκε η αφιέρωση της αιωνόβιας αμπελιτσιάς, ενώ ακoλούθησαν παρουσιάσεις και ομιλίες γύρω από τη σημασία του δέντρου, του τοπίου της περιοχής και του έργου του καθηγητή στο εστιατόριο Ξυλόσκαλο.

Οι διοργανωτές θα ήθελαν να εκφράσουν τις θερμές ευχαριστίες τους στην οικογένεια Ψυλλάκη για την πρόσβαση στο δέντρο, τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, την Αναπτυξιακή Λάκκων,  την Ιστορική, Λαογραφική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Κρήτης (ΙΛΑΕΚ), τον Cliff Cook, την κα Τριαμαντίλη, τον κ. Μαλιωτάκη, τον κ. Starink και τον Πάτερ Στυλιανό για την συνεισφορά τους στην εκδήλωση.