logo

Πρότυπο Οικοτουριστικό Πακέτο

Κατόπιν διαβούλευσης και σχεδιασμού με τους επιμέρους συνεργάτες, ο Φορέας Διαχείρισης κατέληξε στην πρόταση ενός συγκεκριμένου οικοτουριστικού πακέτου ως διακριτό παραδοτέο της Πιλοτικής Δράσης. Το τελικό βασικό πακέτο που ονομάστηκε “a snorkel on the mountain” περιλαμβάνει:

ΒΑΣΙΚΟ ΟΙΚΟΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟ ΠΑΚΕΤΟ

Τίτλος: A snorkel on the mountain

Χαρακτηριστικά πακέτου: Ενοποιημένη ορεινή και θαλάσσια εμπειρία σε συνδυασμό με σεμινάρια γαστρονομίας – οινογνωσίας και ισχυρή τοπική πολιτισμική αλληλεπίδραση στον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς

Ομάδα στόχος: 8 άτομα, οικογένειες με παιδιά άνω των 12 ετών, με μέτρια έως καλή φυσική κατάσταση, μέτρια εμπειρία σε πεζοπορία, καλή γνώση κολύμβησης για τα παιδιά.  

Διάρκεια: έξι ημέρες (πέντε νύχτες)

Περίοδος: 7-12 Οκτωβρίου

Πρόγραμμα:


 

ΗΜΕΡΑ 1η (Αεροδρόμιο Χανίων – Χανιά – τακτοποίηση σε ξενοδοχείο των Χανίων και ξενάγηση στην πόλη)

Η πρώτη ημέρα του προγράμματος εξαρτάται στενά από τις ώρες και την τοποθεσία άφιξης των συμμετεχόντων. Και μιας και δεν θέλουμε να σας ταλαιπωρήσουμε ή να σας κάνουμε να περιμένετε άλλους συμμετέχοντες της ομάδας αποφασίσαμε να σας δώσουμε την ευκαιρία να απολαύσετε μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας. Έτσι την 1η ημέρα άφιξης στην Κρήτη (Διεθνής Αερολιμένας Χανίων) θα συναντηθούμε με τον ξεναγό – συνοδό της ομάδας στο αεροδρόμιο.

Στη συνέχεια θα μεταφερθούμε στην πόλη των Χανίων που βρίσκεται 20 χιλιόμετρα περίπου από το αεροδρόμιο και θα τακτοποιηθούμε σε ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης όπου θα διανυκτερεύσουμε. Η 1η μέρα θα ολοκληρωθεί με ξενάγηση (από επαγγελματία ξεναγό) γύρω από την πόλη των Χανίων σε διάφορα αξιοθέατα της πόλης και αρχαιολογικά μνημεία (κατά προτίμηση στην πολυπολιτισμική παλιά πόλη των Χανίων καθώς και με δείπνο σε τοπικό εστιατόριο στο παλιό και γραφικό λιμάνι των Χανίων.

 


 

ΗΜΕΡΑ 2η (Χανιά – Οροπέδιο Ομαλού – Φαράγγι Σαμαριάς – Αγυά Ρουμέλη – δραστηριότητες πεζοπορίας)

Πρωί:

Θα αναχωρήσουμε περίπου στις 07:00 το πρωί από τα Χανιά και θα ακολουθήσουμε τον δρόμο των 40 χιλιομέτρων προς το οροπέδιο του Ομαλού στα 1250 μέτρα υψόμετρο, όπου βρίσκεται η βόρεια είσοδος του Εθνικού Δρυμού. Στην είσοδο του Εθνικού Δρυμού θα κάνουμε μια σύντομη επίσκεψη (περίπου 1 ώρα) στο Κέντρο Πληροφόρησης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς όπου θα αποκτήσουμε μια μικρή ιδέα για το τι θα δούμε στη συνέχεια.

Κατόπιν θα εισέλθουμε στο 18 χιλιομέτρων φαράγγι και θα ξεκινήσουμε την κατάβαση μας. Σημειώστε ότι η περιοχή είναι μια από τις πλέον θεσμικά χαρακτηρισμένες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα ως Εθνικός Δρυμός, Καταφύγιο Άγριας Ζωής, Απόθεμα της Βιόσφαιρας μέσω του Προγράμματος MAB της UNESCO, Βιογενετικό Απόθεμα (Συμβούλιο της Ευρώπης), Σημαντική Περιοχή για τα Πουλιά (ΣΠΓΠ) και έχει λάβει το Δίπλωμα του Συμβουλίου της Ευρώπης για τις προστατευόμενες περιοχές. Είναι ιδιαιτέρως πλούσια σε γεωμορφολογικούς σχηματισμούς, οικοσυστήματα, ενδημικά είδη χλωρίδας και πανίδας, και υποστηρίζει τη συνέχιση παραδοσιακών δραστηριοτήτων. Κατά τη διάρκεια της διάσχισης θα κάνουμε διάφορες στάσεις κατά μήκος του όμορφου τοπίου και σίγουρα μια μεγάλη στάση στο παλαιό και εγκαταλελειμμένο οικισμό της Σαμαριάς όπου θα ξεκουραστούμε για λίγο και θα έχουμε μια σύντομη ενημέρωση για την καθημερινή ζωή των παλιών κατοίκων του φαραγγιού.

Αργά το Απόγευμα:

Μετά από μια μεγάλη πεζοπορία θα φτάσουμε στο παραθαλάσσιο οικισμό της Αγύας Ρουμέλης (ή «Ελληνικά Νερά»), θα κολυμπήσουμε στο Λιβυκό Πέλαγος και θα τακτοποιηθούμε σε ένα μικρό ξενώνα όπου θα διανυκτερεύσουμε (Θυμηθείτε: Ξεκινάμε την πεζοπορία μας στα 1250 μέτρα και καταλήγουμε στη θάλασσα!).

Βράδυ:

Θα έχουμε ένα παραδοσιακό δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

 


 

ΗΜΕΡΑ 3η (Αγυά Ρουμέλη – Λύκος – Φοίνικας – Λουτρό)

Πρωί:

Πρωινό με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Μεσημέρι:

Θα συγκεντρωθούμε στο λιμάνι της Αγυάς Ρουμέλης από όπου θα μεταφερθούμε με θαλάσσιο ταξί (βάρκα του καταδυτικού κέντρου) στην ευρύτερη περιοχή του Λύκου (που πρακτικά σημαίνει «Λύκος») – Φοίνικα – Λουτρού. Θα ακολουθήσει μια σύντομη ενημέρωση για το υποθαλάσσιο φυσικό περιβάλλον του Εθνικού Δρυμού από τον ντόπιο master diver του καταδυτικού κέντρου και στη συνέχεια snorkeling σε προκαθορισμένο «μονοπάτι», όπου θα έχουμε τη δυνατότητα να ανακαλύψουμε την υποβρύχια χλωρίδα και πανίδα του Λιβυκού Πελάγους.

Απόγευμα:

Θα επιστρέψουμε με βάρκα στην παραλία του Λύκου για να τακτοποιηθούμε σε μικρό ξενώνα όπου θα διανυκτερεύσουμε.

Βράδυ:

Θα έχουμε ένα παραδοσιακό δείπνο σε τοπικό εστιατόριο.

 


 

ΗΜΕΡΑ 4η (Λύκος – Λουτρό – Ανώπολη – Αράδαινα – Άγιος Ιωάννης – δραστηριότητες πεζοπορίας)

Πρωί:

Πρωινό με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας στο παραλιακό μονοπάτι από το Λύκο στο Λουτρό και στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την ανάβαση μας στο μονοπάτι προς την Ανώπολη (που βασικά σημαίνει «η πάνω πόλη»). Το μονοπάτι έχει θαυμάσια θέα προς το Λιβυκό Πέλαγος. Στην Ανώπολη θα επιβιβαστούμε σε όχημα 4Χ4 με κατεύθυνση την ξύλινη – σιδερένια γέφυρα ύψους 138 μέτρων της Αράδαινας και τον περιβάλλον παλαιό οικισμό όπου θα κάνουμε μια ξενάγηση και γνωριμία με την περιοχή.

Απόγευμα

Θα μεταφερθούμε στο ορεινό χωρίο του Αγίου Ιωάννη – που είναι το τελευταίο χωρίο στους πρόποδες των Λευκών Ορέων – θα τακτοποιηθούμε σε ένα τοπικό παραδοσιακό ξενώνα (όπου και θα διανυκτερεύσουμε) και θα ξεκουραστούμε.

Βράδυ:

Θα έχουμε ένα παραδοσιακό δείπνο στον ξενώνα

 


 

ΗΜΕΡΑ 5η (Άγιος Ιωάννης – Κακός Πόρος – Άγιος Ιωάννης – γαστρονομικές δραστηριότητες)

Πρωί:

Πρωινό με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Στη συνέχεια θα ξεκινήσουμε την πεζοπορία μας στο μονοπάτι από τον Άγιο Ιωάννη μέχρι την τοποθεσία «Κακός Πόρος» (που στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου «κακός»). Το μονοπάτι είναι εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς και με καταπληκτική θέα.

Απόγευμα:

Το απόγευμα θα επιστρέψουμε στο παλιό χωριό του Αγίου Ιωάννη όπου θα πάρουμε μέρος σε ένα γαστρονομικό σεμινάριο όπου και θα μάθουμε να προετοιμάζουμε το δικό μας τοπικό δείπνο με προϊόντα της περιοχής.

Βράδυ:

Θα παρακολουθήσουμε και θα συζητήσουμε ένα video για τον Εθνικό Δρυμό.

 


 

ΗΜΕΡΑ 6η (Άγιος Ιωάννης – Ανώπολη – οροπέδιο Ασκύφου – Βρύσσες – Αεροδρόμιο Χανίων – επιστροφή)

Πρωί:

Πρωινό με τοπικά προϊόντα της περιοχής.

Στη συνέχεια θα αναχωρήσουμε (δυστυχώς) από το παλιό χωρίο του Αγίου Ιωάννη και θα κατευθυνθούμε προς την πόλη των Χανίων. Στο δρόμο της επιστροφής θα περάσουμε από διάφορα χωριά της ιστορικής επαρχίας Σφακίων και θα κάνουμε μια μικρή στάση στο πολεμικό μουσείο στο οροπέδιο Ασκύφου όπου διατηρούνται διάφορα εκθέματα από τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο. Στη συνέχεια θα κάνουμε ακόμη μια στάση στο Οινοποιείο «Ντουράκη» στις Βρύσες για μια σύντομη εισαγωγή στην τέχνη της οινολογίας και οινογνωσίας. Από εκεί θα συνεχίσουμε προς την πόλη των Χανίων και τον Διεθνή Αερολιμένα Χανίων όπου και θα τελειώσει η ξενάγηση μας στη φύση και τον πολιτισμό των Κρητικών Λευκών Ορέων.

 

ΛΗΞΗ ΒΑΣΙΚΟΥ ΠΑΚΕΤΟΥ

Το εναλλακτικό οικοτουριστικό πακέτο διαμορφώνεται για την περίπτωση αδυναμίας πραγματοποίησης της διάσχισης του Εθνικού Δρυμού και της μεταφοράς από την Αγυά Ρουμέλη λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών. Αποτελεί μια ενδεικτική λύση και σε κάθε περίπτωση η επιλογή ενός εναλλακτικού πακέτου θα πρέπει να αποτελεί λύση έκτακτης ανάγκης.


Το οικοτουριστικό πακέτο δοκιμάστηκε απο ομάδα ειδικών (7 άτομα) κατά την περίοδο 7-11 Οκτωβρίου

Share This on...