logo

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ : Ανάγκη ουσιαστικής στήριξης για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Ανάγκη ουσιαστικής στήριξης για τους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών

Οι πρόσθετες αρμοδιότητες απαιτούν ενίσχυση με προσλήψεις και πόρους

1

Χωρίς την ενίσχυση με προσωπικό και πόρους η επέκταση των ορίων των Φορέων Διαχείρισης -και αυτή του Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων- που προβλέπονται στο υπό ψήφιση νομοσχέδιο δεν αρκεί από μόνη της για να εξασφαλίσει την προστασία των ευαίσθητων περιβαλλοντικά περιοχών!

Aυτό επισήμαναν μέλη της “Οικολογικής Πρωτοβουλίας Χανίων” στη συνάντηση του χθες το πρωί με τον πρόεδρο και εργαζόμενους του “Φορέα Διαχείρισης Λευκών Ορέων”.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η ενημέρωση για τις ανάγκες του Φορέα αλλά και για όσα προβλέπει το υπό ψήφιση νομοσχέδιο για τους φορείς διαχείρισης. Για την “Οικολογική Πρωτοβουλία” ο Φώτης Ποντικάκης  τόνισε πως ο στόχος είναι η καλύτερη δυνατή προστασία των Λευκών Ορέων  και των περιοχών Natura που εντάσσονται στο νέο φορέα.

«Για να γίνουν αυτά θα πρέπει να υπάρξει και χρηματοδότηση των Φορέων και από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά και να εξασφαλιστεί ότι θα υπάρξει μόνιμο προσωπικό. Είναι κρίμα άνθρωποι που 11 χρόνια τώρα εργάζονται στους Φορείς Διαχείρισης, που έχουν πλούσια εμπειρία και γνώσεις να μην συνεχίσουν να εργάζονται. Πρέπει πρώτα από όλα αυτοί οι άνθρωποι να συνεχίσουν τη δουλειά τους και να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις ώστε να καλυφθούν όλες οι ανάγκες των περιοχών αυτών. »

ΚΕΡΔΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Πλέον ο “Φορέας Διαχείρισης Λευκών Ορέων” αναλαμβάνει την ευθύνη της διαχείρισης όλων των περιοχών Νatura στα Χανιά (σχεδόν το 50% του Νομού), ένα τμήμα στο Ρέθυμνο και ένα μεγάλο μέρος του θαλάσσιου χώρου από τη Γαύδο μέχρι και τα Κύθηρα. Ανάμεσα σε αυτές το Λαφονήσι, ο Μπάλος, η περιοχή των Φαλασάρνων, ο Κουρνάς περιοχές όπου υπάρχει έντονη τουριστική και οικονομική δραστηριότητα. «Υπάρχουν ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν το κέρδος μέσα από την καταστροφή.

Εμείς λέμε ότι κέρδος υπάρχει από την προστασία και ο πλούτος της φύσης είναι πλούτος για όλους μας» σχολίασε ο κ. Ποντικάκης. Αναφορικά με το ζήτημα των εργαζομένων αυτή τη στιγμή στο Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων (που μέχρι την ψήφιση του Νομοσχεδίου διαχειρίζεται μόνο την περιοχή των Λευκών Ορέων) εργάζονται 10 άτομα, όλοι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. «Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου το επόμενο διάστημα οι αρμοδιότητες μας θα επεκταθούν.

Επομένως οι ανάγκες σε προσωπικό αυξάνονται όχι μόνο σε ότι αφορά τον όγκο εργασίας αλλά απαιτούνται πλέον και νέες ειδικότητες όπως ειδικούς στο θαλάσσιο περιβάλλον που δεν έχουμε αυτή τη στιγμή. Άρα το επιπλέον προσωπικό είναι απαραίτητο» δήλωσε ο δασολόγος του Εθνικού Δρυμού κ. Δημήτρης Κοντάκος.

Οι εργαζόμενοι στους Φορείς Διαχείρισης ζητούν να βγουν προκηρύξεις για τη στελέχωση των 28 Φορέων, οι οποίοι εδώ και 11 χρόνια έχουν συμβασιούχους. Από τη μεριά του ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης των Λευκών Ορέων κ. Πέτρος Λυμπεράκης αφού ευχαρίστησε την “Οικολογική Πρωτοβουλία” για το ενδιαφέρον της σημείωσε πως στα θετικά του νομοσχεδίου είναι ότι «έχει στον πυρήνα του την έννοια της διαβούλευσης . Εμείς αυτό θέλουμε και αυτό επιδιώκουμε όπως επίσης τη σύνδεση με όλους τους εμπλεκόμενους από τους φορείς και τους ΟΤΑ μέχρι τον απλό πολίτη για το πως μπορούμε να πετύχουμε το στόχο μας».

Και ο κ. Λυμπεράκης ανάφερε πως το υφιστάμενο προσωπικό αριθμητικά «ασφαλώς και δεν επαρκεί και αυτό είναι από τα αγκάθια του νομοσχεδίου που πρέπει να δούμε πως θα αντιμετωπιστεί. Θέλουμε τη διατήρηση του υπάρχοντος προσωπικού και την πρόσληψη νέου».

Share This on...