logo

ΧΑΝΙΩΤΙΚΑ ΝΕΑ : Ανησυχία εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης

Ανησυχία εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης

Καταγγέλουν επισφαλείς συνθήκες εργασίας

09

Φορείς διαχείρισης χωρίς εργαζόμενους δεν μπορεί να υπάρξουν! Αυτό ξεκαθαρίζουν τα 355 στελέχη που εργάζονται εδώ και 11 χρόνια με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου στους φορείς, ανάμεσα τους και 10 εργαζόμενοι στο Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς.
Οι εργαζόμενοι στην ουσία είναι “όμηροι” εδώ και χρόνια επισφαλών σχέσεων εργασίας. Αυτό που ζητούν είναι η άμεση προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ. Παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και το αναμενόμενο νομοσχέδιο -για τις αρχές του 2018- για τους Φορείς Διαχείρισης βλέπουν στην ουσία τα προβλήματα τους να διαιωνίζονται.
Μάλιστα σήμερα το πρωί προγραμματίζουν και συγκέντρωση στις 11 το πρωί έξω από το Υπουργείο Περιβάλλοντος στην Αθήνα.
Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών σε ανακοίνωση του ζητάει μεταξύ άλλων «να εγκαταλειφθεί κάθε σκέψη για 8μηνες νέες Συμβάσεις που θα σήμαινε την απώλεια κάθε εργασιακού μας κεκτημένου και τον οριστικό τερματισμό της αδιάλειπτης εργασίας στους Φορείς Διαχείρισης, μετά από 11 συνεχή χρόνια και την άμεση προκήρυξη θέσεων Αορίστου Χρόνου για την ασφαλή μετάβαση όλων των υφιστάμενων εργαζομένων σε συμβάσεις Αορίστου Χρόνου.»

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ
Τα “Χ.Ν.” επικοινώνησαν με το γραφείο του αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλου από το οποίο και μας κοινοποιήθηκε δήλωση του Υπουργού για το θέμα στην οποία αναφέρετε πως στο νέο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί εντός του 2017 και θα ψηφιστεί τις πρώτες ημέρες του 2018 θα προβλέπει την επέκταση των συμβάσεων των εργαζομένων. Το 2018, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό, θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις ώστε οι Φορείς Διαχείρισης να στελεχωθούν με προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ.
Σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο δεν ήταν δυνατόν για λόγους που έχουν να κάνουν με τους δημοσιονομικούς περιορισμούς η μονιμοποίηση των εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης από φέτος και ότι η λύση που επιλέχθηκε είναι η καλύτερη δυνατή ώστε και οι Φορείς να συνεχίσουν να λειτουργούν και οι εργαζόμενοι σε αυτούς να παραμείνουν στη θέση τους.

Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΦΟΡΕΩΝ
Ορισμένα χρήσιμα στοιχεία για το Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς και γενικά για τους φορείς που αποδεικνύουν τόσο τη σπουδαιότητα τους αλλά και το ότι μέχρι σήμερα λειτουργούσαν χωρίς να επιβαρύνουν τον δημόσιο προϋπολογισμό:
• Ο Φορέας Διαχείρισης Σαμαριάς λειτουργεί εδώ και 10 χρόνια, δηλαδή από την αρχή της λειτουργίας του, αποκλειστικά και μόνο με συμβασιούχους ορισμένου χρόνου, δηλαδή με εποχικό προσωπικό.
• Οι συμβάσεις όλων των εργαζομένων του Φορέα Σαμαριάς (και όλων των υπόλοιπων ΦΔ της χώρας) λήγουν 31/12/2017 . Οι εργαζόμενοι του ΦΔ, αυταπόδεικτα καλύπτουν τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες του ΦΔ.
• Ο Φορέας δεν έχει επιβαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό έως σήμερα ούτε κατά 1 ευρώ. Η χρηματοδότησή του  προέρχονταν κυρίως από ευρωπαϊκά προγράμματα (σχεδόν αποκλειστικά μέχρι το 2015, μέσω Γ’ΚΠΣ και ΕΣΠΑ) και δευτερευόντως από το Πράσινο Ταμείο, το οποίο τα 2 τελευταία έτη καλύπτει τις λειτουργικές δαπάνες και τη μισθοδοσία.
• Ο Φορέας σε καμία περίοδο της λειτουργίας του δεν έλαβε έσοδα από το αντίτιμο των εισιτηρίων στον Εθνικό Δρυμό της Σαμαριάς.
• Το νομοσχέδιο δεν προβλέπει μελλοντική στελέχωση των φορέων με σταθερό προσωπικό παρά μόνο 8μηνες συμβάσεις.
•Οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν μπορούν να παραταθούν λόγω του 24μήνου και για το λόγο αυτό ο σύλλογος των εργαζομένων στους φορείς διαχείρισης «Ελληνική Φύση» είχε προτείνει νομικά τεκμηριωμένη λύση στο Υπουργείο, για την οποία δεν υπήρξε ουδέποτε απάντηση, που παρακάμπτει προσωρινά την αδυναμία προκήρυξης θέσεων αορίστου χρόνου,  με παράταση των υφιστάμενων συμβάσεων ως ορισμένου χρόνου μέσω της σύνδεσης τους με την υλοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
•   Ο βασικός λόγος που ήρθε το νομοσχέδιο είναι οι πιέσεις (λόγω ευρωδικαστηρίου) για τη μη εφαρμογή της οδηγίας που προβλέπει ορισμό φορέων διαχείρισης για το σύνολο του δικτύου αλλά αυτό θα γίνει μόνο τύποις καθώς εάν δεν εξασφαλιστεί επαρκές και σταθερό προσωπικό, οι φορείς είναι αυτονόητο πως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν όπως πρέπει.
• Ο Φορέας της Σαμαριάς ήδη έχει εξασφαλίσει  χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά προγράμματα (ΠΕΠ, Interreg) και είναι στη φάση υποβολής νέων έργων. Τα προγράμματα αυτά δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν εάν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει.
• Οι εργαζόμενοι για την απρόσκοπτη λειτουργία του Φορέα Σαμαριάς (και όλων των άλλων φορέων) λένε πως μοναδική λύση είναι η προκήρυξη θέσεων αορίστου χρόνου μέσω ΑΣΕΠ.
• Ο Φορέας της Σαμαριάς όπως και οι άλλοι φορείς, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα χρηματοδοτικής ροής. Οι μισθοί των εργαζομένων καθυστερούν για τουλάχιστον 6 μήνες, ενώ υπάρχουν προβλήματα με τα λειτουργικά έξοδα.

Φορέας Διαχείρισης  για όλο το Νομό Χανίων
Στα θετικά του Νομοσχεδίου αναφορικά με τον Φορέα Διαχείρισης της Σαμαριάς είναι ότι η ευθύνη του επεκτείνεται στα όρια ολόκληρου του Νομού Χανίων και σε ένα μέρος του Ν. Ρεθύμνου!
Αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς περιοχές ιδιαίτερα ευαίσθητες όπως το Λαφονήσι, ο Μπάλος, η Γαύδος, το 50% της έκταση του Νομού Χανίων θα τεθούν υπό την προστασία του Φορέα που και εξειδικευμένο προσωπικό διαθέτει και τη δυνατότητα να συμβάλλει στη σωστή και περιβαλλοντικά ωφέλιμη διαχείριση τους. Στις περιοχές Natura συμπεριλαμβάνονται εκτός από τις υφιστάμενες περιοχές Natura 2000 και νέες που θα θεσμοθετηθούν το επόμενο διάστημα (πχ η θαλάσσια ζώνη στα νότια και στα δυτικά του Νομού).
Ωστόσο η επέκταση των δραστηριοτήτων και του αντικειμένου εργασίας του Φορέα είναι δεδομένο ότι για να έχει αποτελέσματα θα πρέπει να συνοδευτεί με ενίσχυση του με το απαραίτητο προσωπικό και τους αναγκαίους πόρους. Σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν πολύ σοβαρά προβλήματα.

 Δείτε όλο το άρθρο εδώ
Share This on...