logo

H Αυγή : Η επέκταση των ανθρώπων έχει περιορίσει τις κινήσεις των ζώων στη φύση

Δημοσίευση: 26 Ιανουαρίου 2018 22:39

Τα θηλαστικά ζώα διανύουν στο, διαμορφωμένο από τους ανθρώπους, περιβάλλον μόνο το ένα τρίτο ή και το ήμισυ των αποστάσεων, σε σχέση με ό,τι κάνουν όταν περιφέρονται στην άγρια φύση. Αυτό δείχνει μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά εξέτασε σε παγκόσμια κλίμακα πόσο έχουν επηρεασθεί οι κινήσεις των ζώων, εξαιτίας των ανθρωπίνων δραστηριοτήτων. Εκτιμάται ότι το 50% έως 70% του εδάφους του πλανήτη έχει καταληφθεί ή τροποποιηθεί από τον άνθρωπο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Tα περισσότερα θηλαστικά βρίσκονται καθημερινά σε διαρκή κίνηση για την αναζήτηση τροφής, συντρόφου ή καταφυγίου. Κάποια διανύουν μεγαλύτερες αποστάσεις (π.χ. λιοντάρια, ζέβρες ή ελέφαντες), ενώ άλλα μικρότερες (π.χ. λαγοί, σκίουροι ή ποντίκια). Oι 115 ερευνητές, με επικεφαλής τη βιολόγο δρα Μάρλι Τάκερ του Πανεπιστημίου Γκέτε της Φρανκφούρτης και του γερμανικού Κέντρου Ερευνών Βιοποικιλότητας και Κλίματος Σένκενμπεργκ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», βρήκαν ότι, ανεξαρτήτως του μεγέθους τους, όλα λίγο-πολύ τα ζώα έχουν περιορίσει σημαντικά την κινητικότητά τους στις περιοχές όπου το φυσικό περιβάλλον έχει τροποποιηθεί από την ανθρώπινη παρουσία και παρέμβαση.

Οι επιστήμονες συνέλλεξαν στοιχεία για 803 ζώα από 57 είδη θηλαστικών σε όλη τη Γη, με τη βοήθεια συσκευών GPS που είχαν προσαρτηθεί στα ζώα και κατέγραφαν δορυφορικά τις κινήσεις τους. Στη συνέχεια, τα στοιχεία για την κινητικότητα των ζώων συσχετίσθηκαν με τον Δείκτη Ανθρώπινου Αποτυπώματος, που μετρά πόσο μια περιοχή έχει αλλάξει από τις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες (δρόμοι, υποδομές, γεωργία, οικισμοί κ.α.).  Διαπιστώθηκε ότι, στη διάρκεια μιας περιόδου δέκα ημερών, στις περιοχές με έντονο ανθρώπινο «αποτύπωμα» (π.χ. σε ένα τυπικό αγροτικό τοπίο) ένα ζώο καλύπτει μόνο το ένα τρίτο έως το μισό της απόστασης, σε σύγκριση με το ίδιο ζώο σε ένα φυσικό περιβάλλον πιο ανέγγιχτο από τον άνθρωπο. Αντίθετα, σε μικρά χρονικά διαστήματα, π.χ. διάρκειας μιας ώρας, η μέση κινητικότητα των ζώων δεν διαφέρει στις «ανθρώπινες» από τις «άγριες» περιοχές. Με άλλα λόγια, οι ανθρώπινες δραστηριότητες δεν έχουν την ίδια επίπτωση βραχυπρόθεσμα, όσο έχουν μεσοπρόθεσμα.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

Share This on...
Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest
Share on reddit
Share on tumblr
Back
To
Top
logo

Ανακοίνωση για ηλεκτρονικό εισιτήριο

θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στους επισκέπτες ότι μπορείτε, πλέον, εάν το επιθυμείτε,  να εκδώσετε και  ηλεκτρονικά το εισιτήριο εισόδου στο φαράγγι της Σαμαριάς, για τη συγκεκριμένη ημερομηνία που σας ενδιαφέρει, από την ιστοσελίδα: https://samaria-tickets.necca.gov.gr/checkout Εκεί μπορείτε, επίσης, να δείτε πληροφορίες για τις διαφορετικές κατηγορίες εισιτηρίων/εξαιρέσεις, τη διαδρομή, τους τρόπους πρόσβασης και την ασφάλεια εντός του Εθνικού Δρυμού. Διαφορετικά, μπορείτε να εκδώσετε το εισιτήριό σας, κατά την άφιξή σας εκεί. Σας ευχαριστούμε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο