logo

Χανιώτικα Νέα : “Έξυπνη” Σαμαριά

» Πρωτοποριακή εφαρμογή προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες σε επισκέπτες του φαραγγιού

Μια εφαρμογή που εξασφαλίζει πλήθος πληροφοριών για τον επισκέπτη ενός αρχαιολογικού χώρου ή μιας ευαίσθητης περιβαλλοντικά περιοχής όπως το φαράγγι της Σαμαριάς δημιουργήθηκε στα πλαίσια του προγράμματος “Ξένιος”.
Η εφαρμογή αυτή έχει χρήση στο Φαράγγι της Σαμαριάς και στον αρχαιολογικό χώρο “Δίον” στην Πιερία με πολύ καλά αποτελέσματα και θα μπορέσει και στο μέλλον να αξιοποιηθεί για παλιές πόλεις, μνημεία, εθνικούς δρυμούς κα.

Οι έξυπνες εφαρμογές που μπορούν να αξιοποιηθούν από τους επισκέπτες της Σαμαριάς, παρουσιάσθηκαν στη χθεσινή ημερίδα στο χώρο του ΜΑΙΧ

ΤΙ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ

Η εφαρμογή παρουσιάστηκε χθες στο χώρο του ΜΑΙΧ . Για το συντονιστή του έργου – Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – ο καθηγητής κ. Ιωάννης Γήτας σημείωσε πως το πρόγραμμα έχει στηθεί έτσι ώστε να δημιουργηθεί πλατφόρμα και εφαρμογή κινητού.
«Αυτό που κάναμε ήταν το εξής, έχουμε αναπτύξει μια σειρά από εργαλεία που μπορούν να δημιουργήσουν ένα πιλοτικό, ψηφιακό, τουριστικό πλοηγό! Δηλαδή κατεβάζοντας ο επισκέπτης της Σαμαριάς την εφαρμογής μας από το google apps μπορεί μπαίνοντας στο φαράγγι να λαμβάνει πληροφορίες για πολλά από τα πράγματα που βλέπει πχ. από ένα σπάνιο φυτό μέχρι τον ναό του Αγ. Νικολάου. Μάλιστα έχουμε φτιάξει τρισδιάστατες απεικονίσεις ώστε κάποιος πριν την επίσκεψη του να προετοιμαστεί για το τι θα δει, ή μετά την επίσκεψη να ξαναδεί πράγματα που του φάνηκαν ενδιαφέροντα».
Η δεύτερη ενδιαφέρουσα χρήση της εφαρμογής είναι πως ο επισκέπτης που αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα π.χ. υγείας ενώ βρίσκεται μέσα στο φαράγγι μπορεί «να επικοινωνήσει μαζί μας μέσω της πλατφόρμας πατώντας ένα SOS Button. Εμείς θα μπορούμε να σηκώνουμε ένα drone που θα πηγαίνει στο σημείο όπου βρίσκεται ο επισκέπτης που έχει πρόβλημα, το drone έχει μεγάφωνο και θα του μιλάμε ώστε ψυχολογικά να τον στηρίξουμε και να του πούμε ότι σε λίγα λεπτά θα έλθει η βοήθεια. Επίσης σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης (πυρκαγιά ή καταιγίδα) θα μπορούμε να στείλουμε μήνυμα στον επισκέπτη ώστε να γνωρίζει τον κίνδυνο και πως θα κινηθεί» εξήγησε ο κ. Γήτας. Πάντως για τη λειτουργία τη συγκεκριμένης χρήσης απαιτείται η διαρκή λειτουργία ιντερνετ μέσα στο φαράγγι μια δυνατότητα που δεν υπάρχει σήμερα.
«Συμμετέχουμε στο πρόγραμμα από το 2018 που χρηματοδοτείται από το ΕΠΑΝΕΚ και είναι η πρώτη φορά που συνδυάζεται ένας ψηφιακός οδηγός πεδίου ταυτόχρονα με τη δημιουργία ψηφιακών υποδομών για την ασφάλεια των επισκεπτών του Εθνικού Δρυμού» ανέφερε ο κ. Αντώνης Μπαρνιάς συντονιστής του Φορέα Διαχείρισης Σαμαριάς.
Ο κ. Μπαρνιάς τόνισε πως η πιλοτική δοκιμή που έγινε την προηγούμενη εβδομάδα έδειξε πως «μπορεί η εφαρμογή να λειτουργήσει, υπάρχει η δυνατότητα ωστόσο απαιτείται η συνεχή κάλυψη δικτύου internet που είναι το επόμενο βήμα».
Στην εκδήλωση παρενέβη και η Δασάρχης κ. Πολύμνια Σκλαβάκη που τόνισε πως η εφαρμογή είναι χρήσιμη αλλά το ζήτημα είναι η λειτουργία της.
Για την υλοποίηση της εφαρμογής εργάστηκαν το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, το Ινστιτούτο Δημόκριτος, ο ΕΛΓΟ Δήμητρα, ο Φορεάς Διαχείρισης “Σαμαριά, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, οι εταιρείες Creative people, Realiscape typorama και FMRS

Δείτε όλο το άρθρο εδώ

Share This on...